ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΤΟ «ΣΚΟΤΟΣ»

∆ιάλεξη- Συζήτηση µε θέµα τα Βαρυτικά Κύµατα ως πύλης µιας νέας επιστηµονικής πργµατικότητας, µιας νέας γνώσης.

Στην αρχή ήταν το «σκότος». Και µια Μεγάλη Έκρηξη δηµιούργησε µια (αενάως;) διευρυνόµενη υπόσταση χώρου και χρόνου. Ένα άρρηκτα συνδεδεµένο χωροχρονικό συνεχές. Κάθε µέρα νέες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν τα µυστηριώδη, εκπληκτικά και «θανάσιµα» µυστικά αυτού του χωροχρονικόυ συνεχούς που αποκαλούµε Σύµπαν. Και τα υπερσύγχρονα πλέον αστρονοµικά όργανα, που δεν βρίσκονται µόνο µέσα στους πύργους των Αστεροσκοπείων, αλλά και στο εσωτερικό διαστηµοπλοίων ή τεχνητών δορυφόρων, στέλνουν στη Γη τις πολύτιµες πληροφορίες τους για όσα συµβαίνουν στα πέρατα του Σύµπαντος.

 

∆ιάλεξη
Αντώνης Αντωνίου
Χώρος: Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος
Είσοδος: ελεύθερη,
Ώρα έναρξης: 21.15

Από την Ιδέα στην Πράξη: μια ιστορία μετ’ εμποδίων

ΈΡΩΤΟΣ ΎΒΡΙΣ: ∆ΟΡΠΟΣ

Οι Ατρείδες απολογούνται για τις πράξεις τους σε ένα συµπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδει δικαστηρίου και επαναλαµβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Ήρωες που έφτασαν στην ύβρη ορµώµενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία,

το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης.

Σκηνοθετικό σηµείωµα:

Όταν ξεκινήσαµε να ετοιµάζουµε την παράσταση, µέσα από συζητήσεις και
ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραµε λοιπόν αυτή την πρώτη
ύλη και βάση αυτής στήσαµε όλο το έργο. Πήραµε µονολόγους και κείµενα των
6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του
Ευριπίδη, του Σοφοκλή, για να δείξουµε και τη διαφορετική εκδοχή της ύβρεως. Με
κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την οµαδική
µετάφραση  µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαµε να είναι
κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο
τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, µέση και τέλος.

Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεµις περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουµε να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι – µπουφέ  καλεσµένοι από έναν δικαστή και τρείς ερινύες όπου τρώνε, πίνουν και συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιµετωπίζουν άµεσες κατηγορίες από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για τα ειδεχθή εγκλήµατά τους είτε µε την πράξη είτε µε την σιωπή τους και να στηρίξουν ή όχι τις επιλογές και τις πράξεις τους σε ένα συµπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου και επαναλαµβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Πρόσωπα  που έφτασαν στην ύβρη ορµώµενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιµής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.
Και επειδή πραγµατική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές
συνεχίζονται σε έναν αέναο κύκλο που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος
αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.

Νίκος Τουλιάτος

Θέατρο
Νίκος Τουλιάτος
Χώρος: Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος
Είσοδος: ολόκληρο 12€, µειωµένο 8€
Ώρα έναρξης: 21.15

 

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Το Θέατρο Χαλκίδας, για πρώτη φορά στη σαραντάχρονη πορεία του, ανεβάζει έργο του κορυφαίου Άγγλου δραµατουργού, Ουίλλιαµ Σαίξπηρ.

Στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος η οµάδα του Θεάτρου Χαλκίδας παρουσιάζει τη δική της εκδοχή της αγαπηµένης ερωτικής κωµωδίας, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας.

Οι ερωτικές περιπέτειες των σαιξπηρικών ηρώων, θνητών και ξωτικών, µεταφέρονται από το βρετανικό αναγεννησιακό δάσος, στον όρµο Μικρό Βαθύ της Αυλίδας, για 12 ονειρικές καλοκαιρινές νύχτες.

 

 

Read More

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ

Η Ελλάδα είναι τόπος µε πανάρχαια και παγκόσµια καταγραφή µύθων. Επόµενο είναι η Εύβοια και η Βοιωτία να είναι πλούσιες από σηµαντικούς µύθους της Αρχαίας Ελληνικής Γραµµατείας. Τόποι µε παράδοση όπως η Αυλίδα, η πηγή της Αρέθουσας, η Θήβα η γενέθλια πόλη του Ηρακλή, το Τρίστρατο της Σφίγγας και το Ληλάντιο πεδίο. Στο πρόγραµµα συµµετείχαν παιδιά και έφηβοι από την πόλη της Χαλκίδας και τον κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας.

∆άσκαλοι και µαθητές περιηγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους, Αυλίδα, αρχαία Χαλκίδα, πηγή της Αρέθουσας, Ληλάντιο πεδίο και επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας. Στην ύπαιθρο φωτογράφισαν, έκαναν σκίτσα και στους χώρους του Εργαστηρίου διαµόρφωσαν τα τελικά τους έργα στη Ζωγραφική, Γλυπτική και Κεραµική.

 

Έκθεση
Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας
ηµοτική Πινακοθήκη “Μυταρά”
Ώρες επίσκεψης: 19:30 έως 21:30µµ
Εγκαίνια: 6/7  Ώρα 19.30µµ
Είσοδος: ελεύθερη