Θεματική του 4ου bio-Mechanical festival
«παρά τόπον»
Τί δέ ποτ’ ἐστὶν ὁ τόπος,…
Αριστοτέλης, Φυσικά Δ.2,4
Ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια αιώνια αναζήτηση του εαυτού του. Δεν σταματά. Μετακινείται από τόπο σε τόπο. Πολλές φορές αναγκάζεται να αφήσει τόπο προσφιλή που τον περιέχει και ν΄ αρχίσει την περιπλάνηση. Κι οι τόποι τον δέχονται ή τον απορρίπτουν, είτε για την ταυτότητά του, είτε για το κοινωνικό του υπόβαθρο, είτε για τη θρησκεία του, είτε…Βρίσκεται συχνά απομονωμένος εξαιτίας της διαφορετικότητάς του και αγωνίζεται ασταμάτητα να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα σε «τόπον καλόν». Αγωνίζεται να διαβεί τα όρια, να πάψει να ζει «παρά τόπον», να βρει τη θέση του ανάμεσα στους άλλους, να σταθεί και να πει «εδώ».
Η έννοια “τόπος” είναι ευρύτατη, πάντα επίκαιρη και επιτρέπει πλήθος προσεγγίσεων. Σήμερα, μάλιστα, οι περισσότεροι ζούμε σε κάποιο είδος «παρατοπίας»: βρισκόμαστε, εξαιτίας διαφόρων συνθηκών και καταστάσεων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών και άλλων) όχι ακριβώς στον «τόπο», εκεί δηλαδή που ανήκουμε, εκεί που είναι η θέση μας, αλλά σε περιθώριο, κοντά σε αυτόν, δηλαδή «παρά τόπον».
Ο Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος είναι από τη φύση του ένας χώρος “παρά τόπον” που διεκδικεί τη δική του ταυτότητα, καθώς βρίσκεται πλησίον του μυθικού τόπου της Τρωικής εκστρατείας, του αρχαιολογικού τόπου του ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδος και ενός μεταβιομηχανικού τοπίου εγκατάλειψης και λεηλασίας. Σ΄ αυτόν τον χώρο το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το bio-Mechanical Festival, με σκοπό την πολυεπίπεδη διερεύνηση των μεταμορφώσεων του μύθου, δίνοντας φωνή στις διαφορετικές εκδοχές και οπτικές του μέσα από ένα ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, φιλοσοφικό ή και απολύτως προσωπικό επίπεδο. Ο θεματικός άξονας του 4ου bio-Mechanical Festival έχει τον τίτλο “παρά τόπον” και τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ως εστία για όλες εκείνες τις καλλιτεχνικές προσπάθειες που αναδεικνύουν την ανθρώπινη κατάσταση της περιπλάνησης και της διαρκούς αναζήτησης ενός καταφύγιου τόπου.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ
Η Καλλιτεχνική Επιτροπή
ΓΙΑΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΕΝΥ, Φωτογράφος, Σχεδιάστρια Φωτισμού.
ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Εκπαιδευτικός, Μαθηματικός, Msc Στατιστικής, Συνθέτης, Μονωδός.
ΛΕΥΚΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Φιλόλογος, Απόφοιτος Δραματικής Σχολής με μεταπτυχιακό τίτλο στο Γαλλικό Θέατρο και ειδίκευση στο Θέατρο στην Εκπαίδευση.
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΖΩΗ, Πρώην Πρόεδρος του Θεάτρου Χαλκίδας.
ΜΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Χορού- κλασσικός χορός και σύγχρονος χορός, Χορογράφος.
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ, Φωτογράφος.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Σκηνοθέτης, Κινηματογραφιστής, Animator.
ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελητής, Κριτικός Τέχνης.
MSc στη Θεωρία της Τέχνης με ειδίκευση στη μοντέρνα και σύγχρονη Τέχνη.
ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ηθοποιός.
Στόχοι του Φεστιβάλ
Οι στόχοι του Φεστιβάλ είναι:
- Να συμβάλει στην δημιουργία νέων, αυθεντικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών τάσεων που θα αντικατοπτρίζουν την δυναμική και τις δυνατότητες των «νέων» δημιουργών της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
- Να συμβάλει στην δημιουργία νέων, αυθεντικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών τάσεων που θα αντικατοπτρίζουν την δυναμική και τις δυνατότητες των «νέων» δημιουργών της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
- Να αξιοποιήσει πολιτιστικά και να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος.