Ιστορικό

To 2012 το Θέατρο Χαλκίδας χρησιμοποίησε τον χώρο του ανενεργού λατομείου στο Μικρό Βαθύ Αυλίδος και παρουσίασε την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, φωτίζοντας και ζωντανεύοντας για πρώτη φορά ένα τοπόσημο της περιοχής μας:
τον μυθικό χώρο θυσίας της Ιφιγένειας κοντά στον ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος. Από τότε, κάθε Ιούλιο, αυτός ο χώρος που ευγενικά  παραχωρεί ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Βαθέος Αυλίδος ζωντανεύει με τις παραστάσεις του Θεάτρου Χαλκίδας.
Το 2017 προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα.  Οργάνωσε το  πρώτο bioMechanical festival  στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος  υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Κατσάνου, διαθέτοντας τον χώρο σε ομάδες, συλλόγους και νέους καλλιτέχνες της περιοχής της Εύβοιας, και της υπόλοιπης Ελλάδας.
 Το bioMechanical festival στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Μέργου με όραμα να εδραιωθεί ως πολιτιστικός θεσμός που αναδεικνύει την ιστορία του μυθικού τόπου παρέχοντας καλλιτεχνική στέγη τόσο για τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Θεάτρου Χαλκίδας όσο και άλλων τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών σχημάτων. Ταυτόχρονα  το φεστιβάλ  φιλοδοξεί να φιλοξενήσει μορφές θεαμάτων απ’όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που εστιάζουν σ’ ένα είδος θεάτρου που θέτει το ανθρώπινο σώμα ως κεντρικό εργαλείο έκφρασης συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνικοπολιτική αφύπνιση του θεατή.
Γιατί bioMechanical festival στον πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος
Σήμερα που το φυσικό τοπίο έχει μεταμορφωθεί σε βιομηχανικό κουφάρι, το bioMechanical festival στον πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος αναζητά ανθρώπινους τρόπους (bio) και κατ΄επέκταση χειρονομίες πολιτισμού, ώστε να επουλωθούν οι πληγές αυτού του χώρου στον οποίο κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες οι μηχανές (mechanical).
Οι αρχαίοι μύθοι που διασώζονται μέχρι σήμερα στις παραδόσεις όλων των λαών, από την   Ιφιγένεια μέχρι και την Τουραντώ και την Ιουδήθ, από το έπος Γκιλκαμές μέχρι και την Μαχαραμπάτα και την Ιλιάδα, συνεχίζουν να ζουν στην μετα-βιομηχανική εποχή, αναζητώντας καινούργιους χώρους για ν΄αντηχήσουν. Το bioMechanical festival  τους υποδέχεται στην Αυλίδα, διαμορφώνοντας με ήπιες παρεμβάσεις τον ιερό χώρο του μύθου και της θυσίας της Ιφιγένειας, σε ένα πολιτιστικό χώρο- καταφύγιο μύθων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Θεάτρου Αυλιδείας Αρτέμιδος

Το Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος όπου λαμβάνουν χώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του bioMechanical festival Πολιτιστικός χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος, είναι ένα εφήμερο ανοικτό θέατρο που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2012 από το Θέατρο Χαλκίδας στο ανενεργό λατομείο στον όρμο Μικρό Βαθύ μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και σε απόσταση περίπου 300μ. από τον ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος.   
Περιγραφή
Η ορχήστρα του θεάτρου είναι κυκλική και έχει διάμετρο 12,40μ.
Η επιφάνεια του δαπέδου της είναι από κονίαμα με βασικό συστατικό το χώμα.
Ο σκηνικός χώρος συμπεριλαμβάνει ένα  μεταλλικό ικρίωμα (μήκους 8,00μ, ύψους 6,00μ και πλάτους 2,00μ) το οποίο ακουμπά στον κύκλο της ορχήστρας και βρίσκεται απέναντι από τις κερκίδες, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος  παρασκηνίων.  
Οι λυόμενες μεταλλικές κερκίδες χωρητικότητας 380 θέσεων έχουν ημικυκλική διάταξη.
Το θέατρο διαθέτει:  20 προβολείς (par, dimmer), μία κονσόλα φωτισμού,
μια αναλογική κονσόλα ήχου, δύο ηχεία.
Το θέατρο διαθέτει επιπλέον εξοπλισμό (υπολογιστή, προτζέκτορα, οθόνη προβολής) κατόπιν συνεννόησης.
Στον λατομικό χώρο ανατολικά από τις εξέδρες υπάρχουν δύο χώροι  για καμαρίνια (τύπου isobox),  ένας χώρος WC και παροχή νερού (δεξαμενή).
Υπάρχει επίσης  η δυνατότητα δημιουργίας ανοικτών εκθεσιακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή.