Πολιτιστικός σύλλογος το «ΑΛΩΝΑΚΙ»

Σαν παλιό σινεμά

Από την μεγάλη οθόνη στο αλωνάκι. Η ελληνική μουσική και ο ελληνικός χορός διαπερνούν όλες τις καλές τέχνες, και αντικατοπτρίζονται και ενυπάρχουν στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο.

Χορός

«Σαν παλιό σινεμά και σαν τη Χαλιμά που μιλάει με τα παιδιά, σου κρύβω την αλήθεια…»

Καλλιτεχνικές αλήθειες, που «κρύβονται» μέσα στις μουσικές επενδύσεις των Ελληνικών Κινηματογραφικών Ταινιών ή ταινιών παγκοσμίου εμβέλειας, παρουσιάζονται σήμερα από τον Σύλλογό μας.

Αλήθειες που με απλή μουσική αλλά και χορευτική αισθητική παρουσίαση, καταδεικνύουν με τον πλέον έκδηλο τρόπο, αυτό που πιστεύουμε για την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τον χορό ότι δηλαδή αυτά τα απίστευτου κάλλους, καλλιτεχνικά μεγέθη, ουδέποτε, έμειναν στο «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας των Τεχνών, ουδέποτε κατέστησαν στατικά, στον χρόνο, δημιουργήματα, ουδέποτε έπαυσαν ν’ αποτελούν ζώσες πηγές εμπνεύσεως, ουδέποτε σταμάτησαν να στερούνται, εύληπτης, διαχρονικότητος. Σαν τα παιδιά που αναγνωρίζεται η γονική τους προέλευση από ομοιάζοντα συστατικά μέρη του σώματός τους, έτσι και οι μουσικές δημιουργίες του Ελληνικού αλλά και του παγκοσμίου κινηματογράφου, έχουν προφανή ομοιότητα η και ταύτιση με δομικά στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής όπως ρυθμοί, όργανα, μελωδίες.

Ανεξάρτητα αν οι μουσικές και μελωδίες αυτές έχουν διακεκριμένο και επώνυμο «δημιουργό», ανεξάρτητα αν, για την απόδοσή τους, χρησιμοποιούνται πιο σύγχρονα μουσικά όργανα όπως μπουζούκι ή ηλεκτρική κιθάρα ή ντραμς, δεν είναι δυνατόν ν’ αποκρύβει η αλήθεια που λέγαμε ότι δηλαδή προέρχονται από την ευρύτερη μουσική δεξαμενή που καλείται «παραδοσιακή μουσική».

Απολαμβάνοντας τη σημερινή μουσικοχορευτική βραδιά, ένα είναι το καλλιτεχνικό ή και φιλοσοφικό συμπέρασμα που αβίαστα και αυθόρμητα μπορούμε όλοι μας να κρατήσουμε: η Ελληνική (παραδοσιακή) Μουσική, είναι ένα δένδρο με βαθιές ρίζες που πάντα αναπτύσσεται και καλύπτει κάθε, αισθητικά άρτια, μουσικοχορευτική δημιουργία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην εστιάζουμε στον …δημιουργό αλλά στη δημιουργία, γιατί εκεί κρύβεται η αλήθεια, που μπορεί και να χορεύεται κιόλας.

Media – Φωτογραφίες

Πληροφορίες

Διάρκεια

90 λεπτά

Ημερομηνίες

31 Ιουλίου 2018 Ώρα: 21:15

Μέρος

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδας, Μικρό Βαθύ

Είσοδος

Ελεύθερη